Pluimveebedrijf Ter Braak een stuk duurzamer

Bijna vierhonderd zonnepanelen op het dak van pluimveebedrijf Maatschap ter Braak in Langeveen. Het is het eerste project van Stichting Essenkracht, een samenwerkingsverband tussen dorpen om de energietransitie in de gemeente Tubbergen te versnellen.

Een dak met zonnepanelen is natuurlijk niets nieuws. Maar in zo’n grote hoeveelheid blijft het bijzonder. Pluimveebedrijf Ter Braak gebruikte hun dak voor maar liefst 376 zonnepanelen. Genoeg om dertig huishouders een jaar te voorzien van stroom, het levert namelijk 110.000 kWh per jaar op.

Stichting Essenkracht heeft dit project mogelijk gemaakt. De stichting is voor het principe lokale lusten en lasten, de opbrengsten van projecten vloeien dus zoveel mogelijk terug naar de inwoners van de gemeente. Dit project in Langeveen is gefinancierd door een SDE-subsidie, een lening van het Energiefonds Noordoost Twente en het Rabofonds Langeveen. Een deel van de opbrengst gaat naar de eigenaar van het dak, daarnaast zal er zo’n € 50.000 terugkomen bij de lokale gemeenschap over een periode van vijftien jaar.

’t Oale Spoor verduurzaamt zijn manege met Energiefonds
Voetbalclub SV Vasse duurzaam verlicht

We gebruiken cookies om uw ervaring met deze site te verbeteren.